ΤΕΤΡΑΠΟΔΗ ΛΟΓΙΚΗ


Γράφει η Καρίνα Βέρδη.

Με αφορμή  δημοσίευμα για περίπτωση κακοποίησης εις βάρος δεσποζώμενης γάτας, στην οποία έριξαν οξύ, στην περιοχή της Ναυπάκτου, εκφράζω καταρχήν την αποστροφή μου. Σε βάρος του δράστη σχηματίστηκε ήδη δικογραφία μετά από καταγγελία πολίτη.
Ωστόσο, πολλά περιστατικά κακοποίησης αφορούν σε αδέσποτες γάτες και σκυλιά, που δεν είναι πάντα τυχερά για να μεταφερθούν έγκαιρα σε κτηνιατρείο και να σωθούν, όπως η προαναφερθείσα γατούλα.
 Μπορεί να μην αισθάνεται κάποιος την ανάγκη να φροντίσει ή να περιθάλψει ένα αδέσποτο ζώο, η παιδεία και η πολιτειακή μέριμνα δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Όμως δεν μπορεί να κακοποιεί, για κανέναν λόγο. Τι είδους άνθρωπος είναι αυτός που βγάζει το μένος του, καταστρατηγώντας τη λογική του «ανώτερου είδους» απέναντι σε άλλα πλάσματα. Δεν είναι άνθρωπος, αλλά ανθρωποειδές.
 Πολιτισμός σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον και το περιβάλλον φιλοξενεί κι άλλες μορφές ζωής. Αυτές οι μορφές έχουν πρόσωπο, ψυχή, συναισθήματα, δεν πεινάνε και κρυώνουν μόνο. Νιώθουν και αγαπούν. Και φοβούνται. Φοβούνται πολύ τον άνθρωπο.
Κάθε βράδυ αδέσποτες γάτες συναθροίζονται στους κάδους απορριμμάτων, μα αν τους μιλήσεις την ώρα που πας να βάλεις ένα πιατάκι με τροφή παραδίπλα, αφήνουν το φαγητό και έρχονται για χάδια. Οι πιο «ρεαλίστριες» εστιάζουν στον στόχο, ίσως υπάρχουν και γάτες πιο ευαίσθητες, πιο ρομαντικές, πιο αλαφροΐσκιωτες, γάτες ποιήτριες, που κοιτάνε το φεγγάρι και ονειρεύονται. Ότι κάποιος θα τις πάρει μαζί του, μέσα σε απόλυτη αγάπη.
Ο Έλληνας έχει συνηθίσει την εικόνα της γάτας που ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει τροφή. Θα μου πείτε, εδώ κινδυνεύει να συνηθίσει την εικόνα ανθρώπων που πεινούν και τους προσπερνάμε για να πάμε στις δουλειές μας, ιδίως στις μεγαλουπόλεις.
Η πείνα, η ζωή στον δρόμο, η κακουχία από τον καιρό, δεν συνηθίζονται. Και φυσικά δεν μένουμε απαθείς μπροστά σε βασανισμούς ζώων.
Εάν δούμε περιστατικό κακοποίησης ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να κάνουμε καταγγελία στις αρχές, άμεσα.
Βάζουμε φαγητό και νερό στα αδέσποτα ζώα, όσο και ό,τι μπορούμε.
Δεν αγοράζουμε ζώα από καταστήματα, αλλά υιοθετούμε ένα αδέσποτο.
Μαθαίνουμε στα παιδιά τον σεβασμό απέναντι στα ζώα. Κατανοώντας πόσο δύσκολη είναι η ζωή στον δρόμο δεν κάνουμε γκριμάτσες αηδίας, αν μια γάτα «μαύρισε» επειδή πέρασε τη νύχτα της κάτω από ένα αυτοκίνητο.
Ελαττώνουμε ταχύτητα με το αυτοκίνητό μας όταν διέρχεται τετράποδο τον δρόμο.
Τοποθετούμε το τσιπ στα δεσποζόμενα ζώα, όπως ορίζει ο νόμος.
Αγαπάμε τα ζώα. Αγαπάμε τη ζωή που βρήκαμε.

Πρώτη δημοσίευση ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ-Έντυπη έκδοση