ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΟΥΒΑΛΗΣ «ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ, ΨΕΥΤΟΖΕΙΣ

Γράφει η Καρίνα Βέρδη

Ο Δημήτρης Τζουβάλης μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της γραφής και της Λαϊκής Ακαδημίας Γραμμάτων, Τεχνών και Παράδοσης, που εδρεύει στην Αντίκυρα Βοιωτίας, τη γνωστή Αλλοτροπία, η οποία αποτελεί έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό πυρήνα της περιοχής. Μετά το πρώτο επιτυχημένο μυθιστόρημα «Ποιος σκότωσε τον θεό του έρωτα;» που κυκλοφόρησε  από τις εκδόσεις Αρμός, το νέο του μυθιστόρημα «Αν δεν τολμήσεις, ψευτοζείς» είναι γεγονός. Συνομιλήσαμε ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό και η ηρεμία που εκπέμπει σε συνδυασμό με το σπινθηροβόλο χιούμορ του, έκαναν την κουβέντα μας πολύ ευχάριστη!
Γράφετε από νεανική ηλικία και έχετε αρκετές ανέκδοτες ιστορίες. Γιατί καθυστερήσατε τόσο πολύ να εκδώσετε;
Εξέδιδα τα βιβλία μου, αλλά όχι για το ευρύ κοινό. Έβγαζα κάθε φορά τόσα όσοι ήταν και οι φίλοι μου. Τα χρησιμοποιούσα σαν ευχετήριες κάρτες στις γιορτές τους. Βέβαια είχα και κάποια μεγάλα μυθιστορήματα, που δεν μπορούσαν, λόγω όγκου, να έχουν την όψη επετειακών επιστολών. Εκδίδονται τώρα, από τις εκδόσεις Αρμός.
Ο κόσμος αγκάλιασε αμέσως τα βιβλία σας και οι παρουσιάσεις σας είχαν επιτυχία. Εκτιμάτε ότι το κοινό έχει κάποιο ένστικτο σε αντίθεση με τη χειραγώγηση που προσπαθούν να περάσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκτός ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, ασχολούνται με θέματα που έχουν αντίκτυπο στον πολύ κόσμο. Δεν έχουν σκοπό να γαλουχήσουν, αλλά να παρουσιάσουν την εντυπωσιακή επικαιρότητα. Δεν ενδιαφέρονται για μια μάνα σε κάποιο χωριό, που έφερε στον κόσμο δώδεκα παιδιά και τα ανατρέφει με κόπο, αλλά ενδιαφέρονται σφόδρα για τα μωρά των διασημοτήτων, για τα φορέματά τους, για τα ερωτικά τους σκάνδαλα. Κυρίως ενδιαφέρονται για την άνοδο των πολιτικών που υποστηρίζουν και τον καταποντισμό των αντιπάλων. Αποσιωπούν, ανάλογα με τον προσανατολισμό τους, θέματα που θα προσέβαλαν το κύρος των χρηματοδοτών τους. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα, φαντάζει παράταιρη η παρουσίαση βιβλίων και άλλων τέτοιων πνευματικών παρενοχλήσεων της καθημερινότητάς τους και δεν το επιχειρούν συχνά.
Σε αντίθεση, ο κόσμος διαβάζει βιβλία και τα αξιολογεί ανάλογα με τη βαρύτητα των νοημάτων τους.
 Ας έρθουμε τώρα στο καινούριο σας βιβλίο. Πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος; Εσείς τολμάτε στην προσωπική σας ζωή;
Ο τίτλος, “Αν δεν τολμήσεις ψευτοζείς”, δηλώνει τις καθημερινές επαναστάσεις που κάνει ο άνθρωπος, όταν σθεναρές αντίρροπες δυνάμεις εμποδίζουν την πορεία του.   
Εγώ, διατήρησα από την παιδική μου ηλικία, το “χάρισμα” της άγνοιας ή της περιφρόνησης του κινδύνου, απέναντι στις διακαείς επιδιώξεις. Το πήδημα μιας μάντρας, νοητής ή πραγματικής και η αποκάλυψη του κρυμμένου “θησαυρού” της, γίνεται πάση θυσία και ποτέ δεν οδηγεί σε μετάνοια.
Στο παρόν βιβλίο υπάρχει έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, το οποίο χειρίζεστε με άνεση. Πόσο σας έχει επηρεάσει η ελληνική μυθολογική παράδοση;
Ο Μυθολογικός θησαυρός της Ελληνικής παράδοσης, τα Δημοτικά τραγούδια, τα Παραμύθια, εκπέμπουν φως ικανό να κοσμήσει με φωτοστέφανο, όλες τις κεφαλές του κόσμου. Ο Προμηθέας, το τραγούδι του νεκρού αδερφού, ο Ίκαρος, οι ήρωες, μπαίνουν μέσα μας με την πρώτη ανάσα, την στιγμή της γέννησής μας . Έκτοτε, η ακροβασία ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό, είναι καθημερινό μας παιχνίδι.
Πρόσφατα στη Λαμία κάνατε μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου σας με πίνακες που ζωγράφισαν καλλιτέχνες ειδικά για αυτό. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πώς ήταν η εμπειρία;
Η εκδήλωση στην Λαμία, ήταν προϊόν …συνωμοσίας. Όταν συνωμοτούν οι άνδρες, το πολύ να προκύψει κάποιος καυγάς ή πόλεμος. Όταν συνωμοτούν οι γυναίκες, γίνονται θαύματα. Έτσι, η ιδέα της Δήμητρας Παρασχαράκη, συντρόφου μου, συζητήθηκε συνωμοτικά, ερήμην μου, με την Βίκυ Βλαχογιάννη, πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος,  ιδιοκτήτριας της PurPur Galery, και ευδοκίμησε.
Διευθύνετε μαζί με την κυρία Παρασχαράκη την Αλλοτροπία, Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Παράδοσης. Ποιοί είναι οι στόχοι σας για το επόμενο διάστημα;
Η κυρία Παρασχαράκη διευθύνει την Αλλοτροπία και το κάνει επιτυχημένα. Ο προσανατολισμός μας είναι κυρίως στα παιδιά. Επίσης στη δημιουργία πολιτισμικών σχέσεων με άλλες χώρες. Ήδη ανοίξαμε δίαυλο επικοινωνίας και κάναμε εκδηλώσεις με την Ιταλία, τη Γαλλία και το ΙΡΑΝ και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες.
Έχετε ζήσει επίσης στη Σουηδία. Πώς βλέπετε την τάση της Σκανδιναβικής Λογοτεχνίας να ασχολείται με το αστυνομικό μυθιστόρημα;
Έζησα στη Σουηδία την δεκαετία του ’70. Η ζωή μου εκεί, μου κατέλειπε ευχάριστες αναμνήσεις και ως πολίτης βίωσα τον αμοιβαίο σεβασμό στις επαφές μου με το κράτος. Ένοιωθα αξιοπρεπής ως πολίτης.
Δεν είναι αλήθεια πως η Σουηδική λογοτεχνία ασχολείται μόνο με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω τα βιβλία του Έλληνα συγγραφέα Θεόδωρου Καλλιφατίδη  που ζει εκεί και άλλων Σουηδών που υπηρετούν τον λόγο.
Έχετε σπουδάσει πληροφορική. Πιστεύετε ότι στην εποχή της υπερπληροφόρησης υπάρχει χρόνος για ουσιαστική ανάγνωση;
Πάντα θα υπάρχει χρόνος για ένα καλό βιβλίο, να το παίρνει κανείς στην παραλία, στο τραίνο, στο …κρεβάτι. Είναι ένας συναρπαστικός σύντροφος το βιβλίο στο κρεβάτι, που σε ηρεμεί και σε προετοιμάζει για τον κόσμο του ονείρου. Ο υπολογιστής στο κρεβάτι, είναι επικίνδυνος και ονειροκτόνος.
 Ποιες άλλες παρουσιάσεις είναι δρομολογημένες;
Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις στο Αγρίνιο στις δύο Μαίου, στο Μεσολόγγι την επόμενη μέρα, στην Αράχοβα στις δεκατέσσερις του ίδιου μήνα, και προγραμματίζονται κι άλλες.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που να νιώθετε ότι σας άλλαξε τη ζωή;
Σύμπασα η μαγευτική γραφή των Ελλήνων πεζογράφων, με γαλούχησε. Και η γραφίδα των Ελλήνων ποιητών, εν είδει λόγχης, με κεντά και με κρατά σε ξεσηκωμό και διαρκή εσωτερική επανάσταση.
Γράφετε κάθε μέρα ή δουλεύετε πυρετωδώς κάποιες εποχές του χρόνου;
Η γραφή είναι σύντροφος. Απαιτητικός σύντροφος, που δεν σου επιτρέπει να την παραμελήσεις, επί ποινή πνευματικού σου θανάτου. Δεν είναι περιστασιακή ερωμένη, είναι καθημερινή συνοδός σου.
Γράφετε τώρα κάτι καινούριο;
Πάντα γράφω κάτι καινούργιο. Στίχους, θέατρο για παιδιά και για μεγάλους. Έχω ήδη δώσει στον εκδότη μου ένα μυθιστόρημα, και γράφω ένα καινούργιο.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ - Έντυπη έκδοση